Eigen Melange, Eigen Smaak, Eigen Koffieboon

Wilt je jouw eigen merk koffiebonen schenken of verkopen? Private Label is niet alleen super hip maar ook onderscheidend en bovendien de ultieme manier van marketing. Jouw eigen merknaam die ook prijkt op de koffiezak, het koffiekopje, de koffiekaart, theezakje, doosje. Het is allemaal mogelijk.
Overheerlijke espresso gemaakt met een pistolen koffiemachine met verse koffiebonen van koffiebranderij Man met de Baard

Eigen Melange

Uit onze grote hoeveelheid single origine koffiesoorten kunnen verschillende melanges gemaakt worden. Een melange is een mix van 3 tot 5 verschillende koffiesoorten. Door deze te mengen komen de beste eigenschappen van de koffiebonen samen. Zo ontstaat een melange die qua smaak, aroma en mondgevoel perfect aansluit bij jouw wensen en die van je klanten.
Een groot voordeel van het kiezen voor het maken van een eigen koffiemelange is de constante kwaliteit. Koffie is een natuurproduct en kan door schommelingen in het klimaat per oogst verschillen in smaak. Door gebruik te maken van meerdere soorten bonen in een melange wordt de smaak constant gehouden.

Onze koffie melangeur houdt per oogst goed in de gaten of er invloed is op de smaak van de melanges en past deze desgewenst ook aan. Zo komen jij en je klanten nooit voor een verassing te staan, maar kunt je altijd genieten van jouw eigen koffie.

Eigen Branding

Om te zorgen dat de koffie al de smaken ontwikkeld die de boon in zich heeft is het van belang dat tijdens het branden een bepaalde profielcurve wordt gevolgd. Drie dingen zijn daarbij van belang:

De temprateur, Rate of Rise en de First crack

De temperatuur van de trommel moet goed zijn voordat de bonen erin gaan, zodat de bonen een interne temperatuur bereiken die hoog genoeg is om de aroma’s te ontwikkelen.

De koffiebonen moeten snel in temperatuur stijgen en tijdens het roosteren moet deze temperatuurstijging weer geleidelijk afnemen. Als de temperatuurstijging aan het eind van het branden stagneert, zal de koffie een flauwe smaak hebben en zachtheid verliezen. Als de temperatuur juist blijft stijgen, zal de koffie een ongewenste aangebrande smaak krijgen.

De eerste First crack moet plaatsvinden op 75-80% van de uiteindelijke brandtijd om alle benodigde smaken te ontwikkelen. Zodra het roosteren is voltooid, worden de bonen in de open lucht gekoeld door te roeren. Hoe sneller de koeling, des te effectiever, aangezien het brandproces door blijft gaan tijdens het koelen.