De wekker gaat, tijd om op te staan. Pluk de dag! En hoe doe je dat nou beter dan met een heerlijk vers gezet kopje koffie? Koffie is wereldwijd één van de meest geliefde dranken, zo ook in Nederland. Maar voordat we kunnen genieten van het lekkerste kopje koffie in de ochtend hebben de koffiebonen een lange weg ondergaan. Koffiebonen worden gewonnen uit bessen van de koffieplant. In de bessen zitten pitten, deze pitten zijn wat wij noemen koffiebonen. Ze danken hun naam ‘bonen’ aan hun vorm maar het zijn dus eigenlijk pitten. Koffie wordt overal ter wereld geteeld, met name in landen rondom de evenaar zoals Brazilië, Vietnam, Indonesië en Colombia. De koffiebonen worden geoogst waarna ze worden geëxporteerd. De koffiebranders van Man met de Baard zijn fijnproevers als het aankomt op koffiebonen en selecteren dan ook alleen de beste koffiebonen om mee naar de branderij te nemen.

Het lekkerste kopje koffie in de ochtend, verschil Arabica & Robusta

Er zijn verschillende soorten koffiebonen op de markt waarvan de meest bekende de Arabica en Robusta zijn. Maar wat is eigenlijk het verschil? Het zijn verwante plantensoorten die groeien in verschillende omgevingen. De Arabica koffieplant groeit op grotere hoogtes. De Robusta planten daarentegen groeien in lagere gebieden. De koffiebonen verschillen onder andere qua smaak en cafeïnegehalte. Koffie van Arabica bonen is zachter van smaak en bevat minder cafeïne dan koffie van Robusta bonen. Een koffie van 100% Arabica bonen wordt veel verkocht terwijl koffie van 100% Robusta bonen bijna niet voorkomt omdat deze te scherp en bitter van smaak is. Robusta bonen worden daarom veelal gebruikt in combinatie met Arabica bonen om zo tot mooie complexe koffiesmaken te komen. Melangeren heet dat.

De lekkerste koffie, van bonen melangeren tot koffiezetten 

De beste koffiebonen zijn dus 100% Arabica of een melange van verschillende soorten bonen. Maar niet alleen het melangeren bepaalt de smaak van de koffie. Het branden, ook wel roosteren genoemd, is heel bepalend voor de smaak. Koffiebranden is een nauwkeurig proces waarbij de temperatuur steeds verder wordt verhoogd waardoor de bonen drogen. Na het drogen begint het daadwerkelijke branden waarbij de smaak wordt ontwikkeld en de koffiebonen karakter krijgen. Het brandingsproces wordt precies op het juiste moment gestopt door middel van koude. Als de bonen volledig zijn afgekoeld zijn ze klaar om koffie van te zetten, verder te bewerken of te verpakken. Ook de zetmethode heeft invloed op de smaak! Nieuwsgierig naar dit hele proces? Onze koffiebranders laten het je graag in geur, kleur en smaak ervaren in onze koffiebranderij in Lelystad.

Koffiebonen kopen voor het lekkerste kopje koffie in de ochtend

Het lekkerste kopje koffie in de ochtend is dus de koffie die jij het lekkerst vindt, iedereen heeft tenslotte zijn of haar eigen smaak. En dat geldt ook voor dit geliefde drankje waarvan de smaken uiteenlopen van kruidig en hoekig tot fruitig en rond. Hier kun je de zorgvuldig geselecteerde en gebrande koffie(melanges) van de koffiebranders van Man met de Baard kopen. Weet je niet zo goed wat jouw ideale koffiesmaak is? Kom dat ontdekken in onze koffiebranderij in Lelystad. We melangeren samen en geven advies om tot jouw favoriete smaak te komen. Zo weet jij zeker dat je naar huis gaat met de lekkerste koffiebonen, geheel afgestemd op jouw persoonlijke smaak!